srijeda, kolovoza 25, 2010

Predstavljena knjiga Barešić


Točno u 11 sati održana je sveta misa zadušnica za sve poginule Hrvatske branitelje. Misno slavlje po prvi put u Zagvozdu predvodili su brača fra Vjekoslav i fra Hrvoje Lasić uz župnika don Jakova Cikojevića. U prepuoj crkvi Gospe od Karmela istog dana bilo je krštenje mještanina malog Jure Buljubašića. Zadivljujuće je bilo slušati propovijed braće fratara i našeg župnika. Domaćin Milan Tomičić ugostio je uzvanike u svom domu u zaseoku Tomičići.Poslije podne fratri su željeli obići mjesta stradanja svoje braće i mjesta stradanja nedužnih hrvata u Zagvozdu. U društvu Milana Tomičić, gosp. Ivana Lučić, prof. Marije Matošić i gosp. Julije Stapić Katić fra Vjekoslav i fra Hrvoje obišli su mjesto stradanja kod zaseoka Radići te Šuvarov dolac gdje se se tiho pomolili. Obišli su i zajedničku grobnicu ko groblja Gospa gdje su posjetili grob rano preminulog Joška Tomičića.
Predstavljanje knjige Miro Barešić autora fra Vjekoslav Lasić započelo je u 20.30 sati na Trgu glumaca u Zagvozdu. Knjigu se predstavilil: prof. Marija Matošić, gosp. Ivan Lučić, Josip Bepo Lozo – brigadir u miru, te autor knjige dr. Vjekoslav Lasić. Nazočnima obratili su se Gosp.Ante Franić u ime Društva štovatelja dr. Branimir Jelić te domaćin Milan Tomičić .Stihove iz ¨ U smrti se sniva¨ autorice Julije Stapić Katić a koja se nalazi u spomenutoj knjizi čitala je njena kći Anita Katić. U glazbenom dijelu programa nastupili su Marko Dodig Paško i Augustin Ago Kujundžić.
Program je vodio pjesnik Ante Nadomir Tadić-Šutra koji je izmeđuostalog pročitao nekoliko svojih pjesama prigodnih za ovu noć.
Dvijestotinjak okupljenih strplivo je slušalo svako izlaganje predstavljača i popratilo gromkim pljeskom. Sam autor je izjavio da je oduševljen odazivom i gostoprimstvom Zagvožđana.
I sama sam se osjećala ponosnom što pripadam mom Zagvozdu i sretnom što su braća fratri gostovali u mom rodnom kraju. Oduševljena viđenim zaželjela sam im sretan put i skori povratak nešto prije ponoći kad smo se rastali jer put povrata je dug a pola noći već je tu mada braći fratara i uzvanicima nije se žurilo željeli su ostati i uživati u društvu Zagvožđana koji su poznati širom svijeta po plemenitom srcu i gostoljubljivošću.
Julija Stapić Katić

Nema komentara: