subota, lipnja 06, 2009

Životopis Julija Katić

Svestrana umjetnica Julija Stapić-Katić rođena je 23 rujna 1964 u Zagvozdu. Slikarstvom se predstavila javnosti prije petnaestak godina te iza sebe ima dvanaest samostalnih i preko dvadeset skupnih izložbi sirom Hrvatske. Godine 2003, Julija je izdala i prvijenac zbirke pjesama pisane na pučkom jeziku koji potječe iz srednje dalmatinske zagore, zbirka je nazvana "Montenense moj", to ime 533 godine nosio je njen rodni kraj Zagvozd, 2007 godine izlazi i druga zbirka pod nazivom ¨STINA¨ posvećena ljudima i običajima,njenog rodnog mjesta, dragim prijateljima i onima koji nažalost više nisu među živima, a pisana poezija takođe je na pučkom jeziku.

Julija je tajnica i rizničarka u HČSP stranci,članica je Udruga HDV-1941-1945,zatim udruga, Sveti Jure- Priko (počasni član), Likovna Udruga Krgu-Dugi rat, Udruga Zagvožđana Split, HKD Napredak te likovna Udruga Branitelja oboljelih od PTSP gdje svake godine na likovnoj koliniji daruje svoje radove za obranu hrvatskih branitelja i generala. Prošle godine Julija je sudjelovala u humanitarnim akcijama, sredstvima od prodaje slika izrađen je križni put u Općini Podstrana te je kupljen vrijedan aparat bolnici Križine odjel kardiologije. U mnogim Udrugama je aktivna te se humanitarno istječe gdje god je to potrebno, za što je dobila i bezbroj priznanja, njena nesebičnost je njena vrlina i to joj čini zadovoljstvo. Julija je vesela, samozatajna i plemenita duša koja svoju ljubav poput bisera prosipa svugdje oko sebe.

Julija je veliki dio svog rada posvetila i nezbrinutoj djeci o kojima je i pisala u svojoj zbirci pjesama ¨STINA¨ koja je javnosti predstavljana u rujnu 2007. godine u splitskoj Pinakoteci Gospe od Zdravlja. Zbirka pjesama ¨Stina¨postigla je znatno veliki uspjeh kako među čitateljima tako i u raznim medijima.Julija trenutno priprema i treču zbirku pjesam pod nazivom ¨Moja svatost¨ i monodramu pisanu na pučkom jeziku koje će javnosti predstaviti ove godine, ista će biti predstavljena i na Raosovim danima ove godine. Zadnjih osam godina Julija je iznenadila javnost kada se predstavila sa rijetkim radovima a to su kamene makete srednjovjekovnih crkvica i kućica kako bi svijetu pokazala ljepotu naše stare arhitekture, s tim je potaknula mnoge naše iseljenike o povratku na ognjište ili ih je barem podsjetila na trenutke djetinstva provedene na tim područjima.Svojim radom predstavila se javnosti Moliških hrvata u Italiji, pokrajina Molise prošle godine te iseljenim hrvatim u Švedskoj kako bi širila prijateljstva i kulturu svoje domovine.Julija Stapić Katić majka je troje djece, živi i radi u Splitu.

Nema komentara: